top of page
Buscar
  • Team

Dia 22 de gener: anàlisi de dades

Ja tenim les primers conclusions de les mesures que hem anat fent.


Els sensors són molt sensibles i captures constantment les diferències en la qualitat de l'aire. El fet de seure en un banc d'un carrer transitat, on passin autobusos i camions ens fa veure desseguida que hi ha canvi de valors pel simple fet que aquests passin per davant nostre. Això és el que fa que els sensors oficials publiquin només un valor cada hora. Ens dona una mesura més estable, però és cert que també això amaga els alts pics en que es pot arribar en determinats moments.




Les tres preguntes inicials eren:

Pregunta 1: Les dades que traiem amb el nostre sensor difereixen molt de les dades del sensor oficial?

Pregunta 2: A quina hora del dia hi ha més contaminació?


Pregunta 3: Hi ha diferència en les mesures de dos sensors, col·locats cada un en l'eix nord sud i en l'eix est oest?




En qualsevol de les respostes, aquesta és una aproximació al que es pot arribar a saber amb els semàfors que hem creat. Per treure unes conclusions més sòlides, caldria invertir més temps i tenir més dades, però permet tenir un tasteig del que es pot anar fent.




Per respondre a la pregunta 1, hem consultat les dades obertes de la Generalitat que donen els valors de contaminació de tots els sensors que hi ha a Catalunya, per seleccionar el de Granollers. Hem hagut de fer una consulta ja que no enteníem algunes de les capçaleres de les columnes i ens han respost molt ràpid explicant-nos-ho.


Aqui teniu la font de la nostra informació:


Hem comparat en un excel les nostres mesures amb les del dept. de Medi Ambient i aquest ha estat el resultat:





El gràfic curiosament ens indica que hi ha molta més contaminació en el sensor oficial que en el que està situat al carrer Anníbal. Això pot ser degut a que el carrer Anníbal està situat a l'interior d'un pati de cases mentre que el del carrer Francesc Macià està a ple carrer i molt aprop de la Ronda.


També hem anat durant una hora al costat del sensor oficial amb els nostres semàfors per poder comparar i sí que estan sincronitzats, si bé és difícil saber exactament la diferència ja que les dades oficials només ofereixen la mitjana per hora.



Per respondre a la pregunta 2, a quina hora del dia hi ha més contaminació? hem fet filtes per hores a les dades que tenim d'un dels semàfors. Després, hem sumat els valors de cada hora i els hem dividit pel número de valors que teníem (hem fet la mitjana). D'aquests resultats hem fet aquest gràfic:





Segons se'n despren, al matí hi ha més contaminació que a la tarda.



Per respondre a la pregunta 3: hi ha diferència en les mesures de dos sensors, col·locats cada un en l'eix nord sud i en l'eix est oest, hem comparat les dades de les dues ubicacions on hem tingut col·locats els semàfors, i per hores hem fet aquest gràfic.




La conclusió provisional és que observem una clara diferència entre un lloc i l'altre, per tant, podem saber que la ubicació dels sensors és molt important per tenir mapes molt precisos de la ciutat, de la distribució del vent, etc. que afecten la qualitat de l'aire que respirem.


La voluntat d'aquesta tecnologia va més enllà de la consienciació ambiental, realment pot servir per tenir informació molt detallada de la contaminació a Granollers, i poder fer mapes que permetin ajudar a planificar super illes o altres actuacions que ens ajudin a respirar un aire menys contaminat.


23 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
Publicar: Blog2_Post
bottom of page