top of page
IMG_20191016_171411 (1).jpg

Xerrada amb la Laura Ulldemolins, membre de Granollers Pedala

Dia 23 de Novembre de 2019

Granollers, com altres ciutats, treballa amb documents a llarg termini. Ara hi ha un la de mobilitat de Granollers. que afectarà tota aquesta legislatura i va més enllà. Cal conèixer aquests documents perquè marquen el nostre futur.

Per exemple, el carrer Girona acaba d’acabar les obres, però ja fa 4 anys que es va fer el projecte urbanístic. És a dir, quatre anys abans de començar a fer les obres s'ha de tenir planificat. Per tant, planificar  Ã©s molt important, has de tenir una visió . No és per resoldre els problemes de l’ara, és per resoldre els problemes de demà.

Una de les propostes guanyadores dels pressuposotos participatisu va ser una proposta de Granollers Pedala que eren els aparcaments segurs per bicicletes. Ara estan treballant per trobar la millor fòrmula, en coordinació amb l’Ajuntament. Granollers Pedala ja dit on posar-los i com comunicar-ho als veïns.


En Joan de Vilalta comenta que estan treballant a l’escola el fet de fer una ciutat sostenible i que una de les propostes és fer un tramvies i trens que cobreixin distàncies mitjanes a gran velocitat. Ho comenten per saber com encaixaria això a Granollers.


La postura de Granollers pedala és que en el nostre context el cotxe predomina i pensen que no és la única manera de fer les coses, cal un canvi per part del ciutadà i de les administracions.  Si volem que la gent faci servir el transport públic ha de ser de qualitat i assequible, i posar més traves al cotxe que al cap i a la fi contamina .

A Granollers hi ha hagut iniciatives que no han funcionat, mentre que ua grans ciutats si que han anat bé: Carsharing, bicicletes públiques, carril bus, etc.

Des de Granollers Pedala promouen una passificació del transport

Es poden trobar solucions enginyoses i més assequibles com fer parades a demanda per resoldre  temes de mobilitat a la ciutat.



Grans eixos la ciutat que cal que siguin el centre d’atenció de ciutadans i administració:


1.Contaminació:

Granollers està molt contaminada. Les particularitats dels pneumàtics i dels frens queden estancades.

l filtre es queda col-lapsat cada vegda que hi ha episodis d’alta contaminació. Com que no queda registrat, en realitat això és un greu problema perquè aleshores no hi ha dades per contrastar la informació.


Es pot consultar l’Associació per la qualitat de l'aire de Catalunya, que treballa amb Granollers en Transició i moltes altres associacions per fer pressió .

a proximitat del Circuit de Catalunya no ajuda gens a millorar la situació.



2. Mobilitat:

Granollers té qualitats molt bones a nivell de mobilitat: és molt pla, té :molts bons eixos nord sud est i oest.


Encara és una ciutat de cotxe: el carrer només és un espai de pas, no un lloc on quedar. Es queda a l'espai privat.


S’ha anat ampliant la plataforma única és més accessible per tothom. Més enllà del centre històric no s’ha fet actuacions com a Barcelona amb les superilles, on la retícula ajuda molt a fer planifiacions.



Altres problemes no resolts:
- Francesc Tarafa: cada matí està tot ocupat per les escoles.
- Avinguda Sant Esteve: eixos molt amplis planificats fa molts anys  

Hi ha grans temes pendents a nivell de ciutat:
- Soterrament de la via
- Soterrament ronda sud


En conclusió, des de Granollers Pedala es treballa per educar i empoderar a la ciutadania en sostenibilitat i explicar per què és important que ells siguin conscients que aquests temes tenen consequències diàries sobre la nostra salut.


 



Recursos que poden complementar la xerrada:

Barcelona mobilitat
Som mobilitat
Bici hub

Ens comenta que cal buscar models europeus de mobilitat, on hi ha propostes molt interessants i que poden servir de referència

WhatsApp Image 2019-10-30 at 19.49.14.jp

Xerrada amb en Marc Sabaté, de l'assocaició Granollers en Transició

Dia 30 de Octubre de 2019

Vam començar introduint-li al Marc el que estàvem fent, ja en la competició robòtica com en el projecte científic.

​

LI vam preguntar que que era exactament Granollers e transició i quines obres feia, en va comentar que era una organització independent de l'ajuntament i que el grup en Transició, està també en altres ciutats.

​

Va valorar el nostre projecte científic, era bona idea fer els sensors, però guardonar a la gent per les seves accions no sortiria molt endavant, la gent que faria servir el sensor, ja estaria conscienciada del que passa i ho faria per ajudar i no per una recompensa.

​

Ens va explicar que la seva organització ja havia intentat conscienciar a la gent de que passava a Granollers, però van veure que això ja ho havien fet molt els mitjans de telecomunicació, i que ara havien de fer altres coses.

​

Ens va comentar que Granollers tenia uns punts de bastant contaminació, com la ronda sud, ja que hi passen molts cotxes. El problema es que al final no hi ha només contaminació del aire, també hi ha contaminació acústica. 

​

Ens va recomanar molta gent amb qui parlar, i que l'ajuntament no ens faria cas si no ens posem molt pesats amb la idea, ja que ells ho han provat i tenen experiència de que els hagin dit coses que no han passat. 

bottom of page